Peribahasa : Kecil jangan disangka anak, besar jangan disangka bapak

Maksud : Saiz fizikal bukan penentu kejayaan

Contoh karangan peribahasa :

Keadaan fizikal yang kecil sering kali dijadikan alasan oleh setiap individu untuk gagal dalam segala yang dikerjakan. Malah, tanggapan umu yang negatif mengenai kekurangan ini mengikis keyakinan seseorang. Wajarkah ciri fizikal kecil dipersalahkan sedangkan dengan usaha yang gigih, kita mampu mencapai kejayaan. Sesungguhnya, tekad dan ketabahan diri seseorang dalam mencapai matlamat hidup tidak sesekali mengecewakan diri kita. Inilah terjadi kepada bintang bola sepak Argentina, Diego Maradona yang menempa nama sebagai legenda terulung dalam sukan tersebut.

Beliau dilahirkan pada 30 Oktober 1960, di Kota Buenos Aires, Argentina. Beliau mula berkecimpung dalam sukan terpopular di dunia ini sejak kecil lagi. Rangka tubuhnya yang kecil selalu diperlekehkan, namun ia tidak menghalang beliau untuk terus berusaha dalam mencapai cita-citanya sebagai bintang terkenal. Berkat usah belia, akhirnya Maradona membuka langkah menjadi kesebelasan utama dalam dunia profesioanl melalui kelab Bola Sepak Argentina Juniors. Popularitinya melonjak tinggi dan akhirnya terpilih sebagai pemain kebangsaan Argentina, yang merupakan penghormatan kepada diri beliau.

Harga perpindahan bernilai satu juta Pound Sterling telah dibayar oleh kelab Boca Junior semata-mata untuk mendapatkan khidmat beliau. Ternyata, pelaburan besar itu tidak merugikan kerana kejayaan kelab baharunya itu menjulang piala Campeonato Metropolitano. Saat gemilang beliau tidak berakhir begitu sahaja kerana kelab gergasi Sepanyol, Barcelona membelinya dengan bayaran rekod dunia ketika itu,dengan nilai tiga juta Pound Sterling. Seperti biasa, legasi Maradona di Barcelona berkembang megah dengan kejayaan pasukan ini merangkul piala-piala utama. Biarpun pada mulanya pihak media mengkritik kemampuan Maradona yang berfizikal kecil, namun hal ini tidak menghalangnya untuk berjaya.

Pada tahun 1984, Maradona telah berhijrah ke kelab Itali, Napoli dan berjaya menggondol dua buah piala utama liga dan sebuah Piala UEFA sepanjamg lima tahun di kelab ini. Detik bersejarah yang paling dikenangi oleh peminat ialah aksi Maradona di kejohanan Piala Dunia Bola Sepak 1986, di Mexico, yang menyaksikan beliau menjulang piala berprestij itu di hadapan ribuan penonton. Beliau juga yang dianggap kerdil dipandang rendah oleh pihak lain akhirnya memakan diri mereka. Semasa perlawanan suku akhir, beliau menjaringkan gol terbaik sepanjang zaman dengan melepasi lima orang pemain pertahanan yang jauh lebih besar fizikal daripadanya.

Kegemilangan beliau ketika itu membolehkan Maradona bergelar pemain terbaik FIFA dan sebaris dengan bintang legenda yang lain. Walaupun pasukan Argentina tidaklah segah seperti pasukan negara lain, namun, krebitiliti beliau dalam pasukan menjulang kegemilangan bola sepak Argentina. Biarpun tewas pada final Piala Dunia 1990 di Itali tetapi kehebatannya terus menjadi bualan orang ramai. Biarpun selepas mengakhiri kariernya secara kontroversi, namun kegigihan lelaki yang dianggap pendek ini terukir dalam rekod sejarah dunia bola sepak. Malah, selepas bersara pun, beliau tetap menabur khidmat menjadi jurulatih dengan membimbing pasukan Argentina ke peringkat suku akhir piala dunia baru-baru ini.

“Kecil jangan disangka anak, besar jangan disangka bapak”. Begitulah ungkapan sesuai buat diri beliau yang kini menjadi ikutan para pemain bola sepak sekarang. Lihat pemain bintang bola sepak yang lain seperti Messi dan David Silva yang menempa nama dalam dunia bola sepak biarpun memiliki fizikal yang kecil. Pandangan umum juga harus diubah kerana bukan bentuk atau saiz yang dilihat untuk berjaya, tetapi keazaman yang unggul yang harus dilihat sepanjang masa.

Advertisements